Cadrul legal


     Societatile comerciale au aparut la inceputul secolului al XIX-lea si sunt considerate ca admirabile instrumente de progres ale umanitatii.
   In prezent, in dreptul nostru, societatile comerciale sunt reglementate prin Legea nr. 31/1990 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inspirata in mare parte din reglementarile referitoare la societatile comerciale din Codul comercial din 1938, care nu a intrat niciodata in vigoare.
    Aceasta reprezinta legea – cadru, care cuprinde reglementarile generale cu privire la infiintarea, modificarea, functionarea si incetarea societatilor comerciale.
    In afara acestui act normativ, exista o serie de alte acte normative care cuprind norme speciale referitoare la anumite  tipuri de societati comerciale.
     Astfel, actele normative care reglementeaza autorizarea si  functionarea acestor “ tipuri speciale “ de societati comerciale sunt:

- Institutiile financiare nebancare (IFN) - Legea nr. 93/2009 privind societatile financiare nebancare. 
Institutiile de credit - Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului. Acest act normativ se aplica institutiilor de credit, persoane juridice romane, inclusiv sucursalelor din strainatate ale acestora si institutiilor de credit din alte state membre, respectiv din state terte, in ceea ce priveste activitatea acestora desfasurata in Romania, precum si societatilor de servicii de investitii financiare si societatilor de administrare a investitiilor care au in obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investitii. 
- Societatile specializate pentru paza si protectie - Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor. 
- Societatile de leasing – sunt reglementate de Ordonanta Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 
- Societatile de asigurare si reasigurare - Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor.
    Actele normative mentionate mai sus completeaza sau deroga de la prevederile Legii 31/1990, stabilind, printre altele, criterii de eligibilitate a membrilor organelor de conducere, cerinte de capital diferite de ale altor forme de societati comerciale, precum si limite in ceea ce priveste obiectul de activitate.

   Cu privire la  procedura de autorizare a societatilor comerciale la Oficiul Registrului Comertului, acesta este reglementata de catre  Legea nr. 26/1990 privind registrului comertului, careia i se adauga alte acte normative, in sensul simplificarii procedurilor. Astfel, printre altele, amintim:

-  Ordonanta de Urgenta a Guvernului  nr. 116/2009  pentru instituirea unor masuri privind activitatea de inregistrare in registrul comertului cu modificarile la zi.
-  Ordonanta de Urgenta a Guvernului  nr. 43/2010 pentru modificarea unor acte normative in vederea reducerii sau simplificarii administrative a unor autorizatii/ avize/ proceduri ca urmare a masurilor asumate de Guvernul Romaniei in cadrul Planului de simplificare aferent Memorandumului de intelegere dintre Comunitatea Europeana si Romania, semnat la Bucuresti si la Bruxelles la 23 iunie 2009.

       Exista  investitori straini care  isi desfasoare activitatea in Romania prin intermediul unei unui sediu permanent sau a unei reprezentante. Astfel: 

 -   Sediile permanente sunt reglementate de Codul fiscal (Legea 571/2003), intrucat, neindeplinind   conditiile pentru a fi catalogate ca societati comerciale, ele sunt totusi generatoare de venituri pentru investitori. 
-     Reprezentantele se infiinteaza si functioneaza in baza Decretului - lege nr. 122/1990 privind autorizarea si functionarea in Romania a reprezentantelor societatilor comerciale si organizatiilor economice straine.

     In fine, in afara normelor de drept intern, enumerate mai sus, in materia societatilor comerciale, sunt incidente si conventiile internationale la care Romania este parte si care sunt aplicabile in situatiile investitiilor de capital strain in Romania, cum sunt conventiile de promovare, protejare si garantare reciproca a investitiilor.



Av. Bianca Opris